Ruduo, tai yra toks metų laikas, kai pokyčiai vyksta ne tik gamtoje, bet ir virtuvėje. Visi vaisiai ir daržovės įgauna visiškai kitokią spalvą nei vasaros metu, o ir atsiranda kitokios variacijos, kaip šiuos maisto produktus padainuoti. Taip pat iš dauguma vaisių ir daržovių galima išdžiovinti bei su jais sukurti įvairiausių patiekalų.
Skubėjimas džiovinime yra nereikalingas
Skubėjimas džiovinime yra nereikalingas
Tapkite „Švėkšnos naujienų“ rėmėju, kad išlikti
Džiovinti vaisiai be pridetinio cukraus laikomi vieni iš sveikų ir energijos suteikiančių maisto produktu. Jeigu nusprendėte, kad norite patys džiovinti vaisius, reikėtų pradžioje pradėti nuo obuolių arba kriaušių. Labai svarbu neskubėti ir viską atlikti po truputį, nes vaisių išdžiovinimas aukštoje temperatūroje, iš išorės pašalins drėgmę, tačiau vaisius apdžius bei susidarys plėvelė, kuri sulaiko drėgmę vaisiaus viduje. Žinoma, klaida yra ir tada, kai vaisiai yra džiovinami per ilgai - ypač tada, kai vaisiai yra paliekami džiūti kelias dienas ar net savaites. Šis variantas neatitinka higienos ir maisto saugos reikalavimų, nes šis džiovinimo būdas tik skatina bakterijų dauginimąsi. Saugiausia yra džiovinti 40 - 60 laipsnių temperatūroje.
Net ir džiovinimo metu vaisiuose išlieka visi vitaminai ir mineralai
Kai kalba pakrypsta apie šviežius vaisius, dažnai yra teigiama, kad juose yra gausiau vitaminų nei džiovintuose. Iš tikrųjų viskas yra kitaip - džiovinimo metu išgaruoja tik vanduo esantis vaisiuose, o visi vitaminai ir mineralai pasilieka. Kas sumažėja, tai 50 procentų vitamino C kiekis, bet ir tai mūsų organizmui užtenka to gaunamo vitamino C iš džiovintų vaisių. Kaip tik naudingųjų medžiagų koncentracija esanti džiovintuose vaisiuose yra žymiai didesnė palyginus su šviežiais vaisiais, pavyzdžiui: suvalgius šimtą gramų razinų, jų šis kiekis atstos šių pačių šviežių vaisių kilogramą. Taigi, ruošti džiovintų vaisių atsargas bei juos vartoti yra išties naudinga ir sveika.
Padeda įveikti virškinimo problemas
Džiovintuose vaisiuose esančios įvairios skaidulos ir antioksidantai fenoliai padeda kovoti su nutukimu, širdies ligomis, net gali padėti sumažinti diabeto, širdies ir degeneracinių smegenų ligų riziką.
Džiovintos slyvos. Šiuose vaisiuose esančios skaidulos gerina virškinimą bei apsaugo nuo vidurių užkietėjimo. Taip pat šis vaisius yra puikus vitamino K šaltinis. Vitaminas K yra labai svarbus kraujo krešėjime, mažina osteoporozės riziką bei palaiko normalią kaulų būklę.
Džiovinti obuoliai. Šių džiovintų vaisių privalumas yra toks, jog juose yra gausu skaidulų. Net pusėje puodelio džiovintų obuolių yra 3,7 gramų skaidulų. Šios padeda palaikyti efektyvią virškinimo sistemos veiklą ir greitina medžiagų apykaitą. Džiovinti obuoliai yra vienas iš pagrindinių kalio šaltinių. Na, o kalis yra svarbus tuo, kad jis palaiko stabilią raumenų ir nervų sistemos veiklą ir padeda normalizuoti kraujospūdį.
Džiovintos datulės. Šie džiovinti vaisiai yra ne tik daugelio mėgstami, bet yra ir puikus desertinis vaisius. Datulės yra tos, kurios turi itin gausiai kalio. Taip pat jos gali būti vartojamos ir tada, kai yra užkietėję viduriai, kankina žarnyno ar širdies ligos. Datulių ir razinų vartojamas rekomenduojamas tada, kai norima gydyti anemija. Šis džiovintų vaisių bendras derinys padeda organizmui įsisavinti reikiamą geležies kiekį. Reikia tik kiekvieną dieną suvalgyti po saujelę razinų kartu su datulėmis.
Džiovinti abrikosai. Šie džiovinti vaisiai yra puikus vitamino A šaltinis. Šis vitaminas padeda išsaugoti gerą regėjimą, palaiko normalią imuninę sistemos veiklą, vykdo reguliarią geležies apykaitą, padeda atstatyti gleivinės veiklą bei odos būklę.
Džiovinti vaisiai be pridetinio cukraus laikomi vieni iš sveikų ir energijos suteikiančių maisto produktu. Jeigu nusprendėte, kad norite patys džiovinti vaisius, reikėtų pradžioje pradėti nuo obuolių arba kriaušių. Labai svarbu neskubėti ir viską atlikti po truputį, nes vaisių išdžiovinimas aukštoje temperatūroje, iš išorės pašalins drėgmę, tačiau vaisius apdžius bei susidarys plėvelė, kuri sulaiko drėgmę vaisiaus viduje. Žinoma, klaida yra ir tada, kai vaisiai yra džiovinami per ilgai - ypač tada, kai vaisiai yra paliekami džiūti kelias dienas ar net savaites. Šis variantas neatitinka higienos ir maisto saugos reikalavimų, nes šis džiovinimo būdas tik skatina bakterijų dauginimąsi. Saugiausia yra džiovinti 40 - 60 laipsnių temperatūroje.
Net ir džiovinimo metu vaisiuose išlieka visi vitaminai ir mineralai
Kai kalba pakrypsta apie šviežius vaisius, dažnai yra teigiama, kad juose yra gausiau vitaminų nei džiovintuose. Iš tikrųjų viskas yra kitaip - džiovinimo metu išgaruoja tik vanduo esantis vaisiuose, o visi vitaminai ir mineralai pasilieka. Kas sumažėja, tai 50 procentų vitamino C kiekis, bet ir tai mūsų organizmui užtenka to gaunamo vitamino C iš džiovintų vaisių. Kaip tik naudingųjų medžiagų koncentracija esanti džiovintuose vaisiuose yra žymiai didesnė palyginus su šviežiais vaisiais, pavyzdžiui: suvalgius šimtą gramų razinų, jų šis kiekis atstos šių pačių šviežių vaisių kilogramą. Taigi, ruošti džiovintų vaisių atsargas bei juos vartoti yra išties naudinga ir sveika.
Padeda įveikti virškinimo problemas
Džiovintuose vaisiuose esančios įvairios skaidulos ir antioksidantai fenoliai padeda kovoti su nutukimu, širdies ligomis, net gali padėti sumažinti diabeto, širdies ir degeneracinių smegenų ligų riziką.
Džiovintos slyvos. Šiuose vaisiuose esančios skaidulos gerina virškinimą bei apsaugo nuo vidurių užkietėjimo. Taip pat šis vaisius yra puikus vitamino K šaltinis. Vitaminas K yra labai svarbus kraujo krešėjime, mažina osteoporozės riziką bei palaiko normalią kaulų būklę.
Džiovinti obuoliai. Šių džiovintų vaisių privalumas yra toks, jog juose yra gausu skaidulų. Net pusėje puodelio džiovintų obuolių yra 3,7 gramų skaidulų. Šios padeda palaikyti efektyvią virškinimo sistemos veiklą ir greitina medžiagų apykaitą. Džiovinti obuoliai yra vienas iš pagrindinių kalio šaltinių. Na, o kalis yra svarbus tuo, kad jis palaiko stabilią raumenų ir nervų sistemos veiklą ir padeda normalizuoti kraujospūdį.
Džiovintos datulės. Šie džiovinti vaisiai yra ne tik daugelio mėgstami, bet yra ir puikus desertinis vaisius. Datulės yra tos, kurios turi itin gausiai kalio. Taip pat jos gali būti vartojamos ir tada, kai yra užkietėję viduriai, kankina žarnyno ar širdies ligos. Datulių ir razinų vartojamas rekomenduojamas tada, kai norima gydyti anemija. Šis džiovintų vaisių bendras derinys padeda organizmui įsisavinti reikiamą geležies kiekį. Reikia tik kiekvieną dieną suvalgyti po saujelę razinų kartu su datulėmis.
Džiovinti abrikosai. Šie džiovinti vaisiai yra puikus vitamino A šaltinis. Šis vitaminas padeda išsaugoti gerą regėjimą, palaiko normalią imuninę sistemos veiklą, vykdo reguliarią geležies apykaitą, padeda atstatyti gleivinės veiklą bei odos būklę.
Užsakymo Nr. E-00155