Pavasarį parduotuvių reklaminiai leidiniai tiesiog mirga nuo šviežių vaisių ir daržovių. Tad nenuostabu, kad jie vis dažniau atsiranda ir mūsų kasdieniame racione. Tiesa, dažnas žmogus susiduria su problema, kad daržovės ir vaisiai ypač greitai sugenda ir tenka juos išmesti. Klausiate, kaip namuose laikyti vaisius ir daržoves, kad jie būtų švieži ir gardūs kuo ilgiau? Pateikiame kelis patarimus – kviečiame skaityti.
Tapkite „Švėkšnos naujienų“ rėmėju
Vaisiai ir daržovės, kuriuos rekomenduojama laikyti šaldytuve
Pirmiausia, reikėtų suprasti, kad skirtingos vaisių ir daržovių rūšys reikalauja ir atitinkamų laikymo sąlygų. Vienus – būtina laikyti šaldytuve, o kitus – kambario temperatūroje ar vėsiame ir sausame namų kampelyje.
Vaisiai ir daržovės, kuriuos rekomenduojama laikyti šaldytuve
Pirmiausia, reikėtų suprasti, kad skirtingos vaisių ir daržovių rūšys reikalauja ir atitinkamų laikymo sąlygų. Vienus – būtina laikyti šaldytuve, o kitus – kambario temperatūroje ar vėsiame ir sausame namų kampelyje.
|
Štai, pavyzdžiui, parduotuvėje pirktas uogas, tokias kaip vynuogės, braškės ar šilauogės, rekomenduojama laikyti šaldytuve. Tiesa, ekspertai pastebi, kad tik parsinešus namo jų plauti nereikėtų. Geriausia yra tiesiog palikti dėžutėse, kuriose uogos buvo parduodamos, arba perpilti jas į dubenėlį. Na, o nusiplauti reikėtų tik prieš valgant.
|
Šaldytuve taip pat rekomenduojama laikyti tokias daržoves kaip ridikėliai, morkos, brokoliai, salotos, agurkai ar smidrai. Beje, prieš dedant pastaruosius į šaldytuvą, rekomenduojama juos suvynioti į drėgną popierinį rankšluostį – tai padės smdrams ilgiau išlikti traškiems.
Na, o šviežias žoleles, tokias kaip mėtas, krapus ar petražoles, geriausia pamerkti į vandenį (arba įvynioti į vandeniu sudrėkintą popierinį rankšluostį) ir įdėti į šaldytuvą. Taip jos ilgiau išliks gaivios.
Vaisiai ir daržovės, kuriuos derėtų laikyti kambario temperatūroje
Tikriausiai nustebinsime jus, bet visų taip mėgstamus pomidorus rekomenduojama laikyti ne šaldytuve, o kambario temperatūroje. Tiesa, jeigu matote, kad jie jau labai prinokę, geriau nerizikuoti ir įdėti į šaldytuvą.
Ta pati taisyklė galioja ir kriaušėms, abrikosams, persikams, slyvoms, bananams, avokadams, mangams, slyvoms ir pan. Jei šie vaisiai dar kietoki, palikite juos kambario temperatūroje – tegul noksta. O jeigu matote, kad vaisiai jau sunokę, geriau įdėkite juos į šaldytuvą arba greičiau suvalgykite.
Ką rekomenduojama laikyti šaltoje ir sausoje vietoje?
Straipsnio pabaigoje norime priminti, kad tokias daržoves kaip bulvės, česnakai ar svogūnai rekomenduojama laikyti ne šaldytuve, o vėsiame, sausame ir, geriausia, tamsiame namų kampelyje. Tokiu būdu šios daržovės nesuvys, nepakeis spalvos bei tekstūros ir ilgai išliks geros kokybės.
Na, o šviežias žoleles, tokias kaip mėtas, krapus ar petražoles, geriausia pamerkti į vandenį (arba įvynioti į vandeniu sudrėkintą popierinį rankšluostį) ir įdėti į šaldytuvą. Taip jos ilgiau išliks gaivios.
Vaisiai ir daržovės, kuriuos derėtų laikyti kambario temperatūroje
Tikriausiai nustebinsime jus, bet visų taip mėgstamus pomidorus rekomenduojama laikyti ne šaldytuve, o kambario temperatūroje. Tiesa, jeigu matote, kad jie jau labai prinokę, geriau nerizikuoti ir įdėti į šaldytuvą.
Ta pati taisyklė galioja ir kriaušėms, abrikosams, persikams, slyvoms, bananams, avokadams, mangams, slyvoms ir pan. Jei šie vaisiai dar kietoki, palikite juos kambario temperatūroje – tegul noksta. O jeigu matote, kad vaisiai jau sunokę, geriau įdėkite juos į šaldytuvą arba greičiau suvalgykite.
Ką rekomenduojama laikyti šaltoje ir sausoje vietoje?
Straipsnio pabaigoje norime priminti, kad tokias daržoves kaip bulvės, česnakai ar svogūnai rekomenduojama laikyti ne šaldytuve, o vėsiame, sausame ir, geriausia, tamsiame namų kampelyje. Tokiu būdu šios daržovės nesuvys, nepakeis spalvos bei tekstūros ir ilgai išliks geros kokybės.
Pranešimas spaudai