Ar galėtumėte patikėti, kad kiekvieną rytą maždaug milijardas žmonių geria kavos puodelį tuo pačiu metu. Milijardas! Stulbina vien mintis, kad kasdieniu ritualu dalijamės su Indonezijos gyventojais, Austrijos alpinistais ir net siestą švenčiančiais ispanais. Kaskart kava žmones suvienija veikti ir suburia dialogui. Vis tik dažnais atvejais antrame plane pasilieka pati kava – per daug nesigilinama į jos rūšį, kilmę ir skrudinimo ypatumus. Tad kaip be tokių įgūdžių meistriškai išsirinkti kavos pupeles internetu? Keletas faktų padės atverti duris į kavos pasaulį.
Tapkite „Švėkšnos naujienų“ rėmėju, kad išliktų
Ir uoga pavirto pupele
Ar teko girdėti apie kavos pupeles? O apie kavamedžio uogas? Pasirodo, kava iš tiesų gaunama iš uogų. Kavamedis užmezga mažas raudonas uogas, kaulavaisius, išvaizda panašius į prisirpusias vyšnias. Šių uogų viduje, po daugybe sluoksnių – odelės, minkštimo ir plėvelių, gaubiančių “kauliuką”, slepiasi dvi kavos pupelės.
Kaskart, sunokus derliui, kavos augintojai susiduria su iššūkiu – kaip greitai ir paprastai išlukštenti uogas, kad kavos pupelės išsaugotų skonį ir aromatą. Natūraliai apdorojant uogas, kavamedžiai tiesiogine ta žodžio prasme paliekami likimo valiai, prie pupelių beveik neprisikiša žmogaus ranka. Nors skirtingų kavamedžių uogos praktiškai identiškos, pupelių spalva ir forma skiriasi pagal veislę. Robusta pupelės yra apvalios, o arabikos akivaizdžiai ilgesnės ir ovalios. Uogos paliekamos pūti, kol sudžiūva minkštimas ir sukietėja luobelė. Tuomet pašalinama sudžiūvusi žievė ir gaunamos kavos pupelės. Kitu būdu – plaunant stipria vandens srove – kaip mat pašalinama uogų luobelė ir minkštimas, lieka vien tik pupelės. Po to pupelės džiovinamos dar apie mėnesį. Šiuo būdu apdorotos pupelės pasižymi natūralesniu skoniu ir aromatu. Na, o jau skrudinant išgryninamas norimas skonis ir spalva.
Kavos pupelių rūšių ABC
Pasaulyje auga apie 60 rūšių kavamedžių, tačiau tik apie dvidešimt jų subrandina kavos gamybai tinkamas uogas. Tai priklauso nuo drėgmės lygio ir temperatūros: atogrąžų juostoje kavamedžiai veši gausiausiai, ypač Brazilijoje ir Gvatemaloje.
Kavos mišiniams populiariausia naudoti dviejų rūšių – arabika ir robusta pupeles. Statistiškai 70% pasaulyje pagaminamos kavos yra arabika, daugiausiai Kolumbijoje ir Etiopijoje. Arabika vertinama dėl intensyvaus, saldaus ir subtilaus skonio.
Palyginti su arabika, robusta yra stipresnė, tirštesnė ir kartesnė: joje taip pat yra dvigubai daugiau kofeino. Daugiausiai robutos išauginama Indijoje, kur tarp musonų sezonų pupelėms augti palankus klimatas.
Tik kokybiškai skrudintos kavos pupelės
Tradiciškai kavos skrudinimo lygiai vaizduojami ant kavos pakuočių, perkant kavos pupeles internetu – aprašymuose:
Kuo stipresnis skrudinimas, tuo labiau pupelės nutolsta nuo natūralaus skonio. Vis dėlto kava tampa vientisesnė ir atsiranda karamelinis poskonis.
Ir uoga pavirto pupele
Ar teko girdėti apie kavos pupeles? O apie kavamedžio uogas? Pasirodo, kava iš tiesų gaunama iš uogų. Kavamedis užmezga mažas raudonas uogas, kaulavaisius, išvaizda panašius į prisirpusias vyšnias. Šių uogų viduje, po daugybe sluoksnių – odelės, minkštimo ir plėvelių, gaubiančių “kauliuką”, slepiasi dvi kavos pupelės.
Kaskart, sunokus derliui, kavos augintojai susiduria su iššūkiu – kaip greitai ir paprastai išlukštenti uogas, kad kavos pupelės išsaugotų skonį ir aromatą. Natūraliai apdorojant uogas, kavamedžiai tiesiogine ta žodžio prasme paliekami likimo valiai, prie pupelių beveik neprisikiša žmogaus ranka. Nors skirtingų kavamedžių uogos praktiškai identiškos, pupelių spalva ir forma skiriasi pagal veislę. Robusta pupelės yra apvalios, o arabikos akivaizdžiai ilgesnės ir ovalios. Uogos paliekamos pūti, kol sudžiūva minkštimas ir sukietėja luobelė. Tuomet pašalinama sudžiūvusi žievė ir gaunamos kavos pupelės. Kitu būdu – plaunant stipria vandens srove – kaip mat pašalinama uogų luobelė ir minkštimas, lieka vien tik pupelės. Po to pupelės džiovinamos dar apie mėnesį. Šiuo būdu apdorotos pupelės pasižymi natūralesniu skoniu ir aromatu. Na, o jau skrudinant išgryninamas norimas skonis ir spalva.
Kavos pupelių rūšių ABC
Pasaulyje auga apie 60 rūšių kavamedžių, tačiau tik apie dvidešimt jų subrandina kavos gamybai tinkamas uogas. Tai priklauso nuo drėgmės lygio ir temperatūros: atogrąžų juostoje kavamedžiai veši gausiausiai, ypač Brazilijoje ir Gvatemaloje.
Kavos mišiniams populiariausia naudoti dviejų rūšių – arabika ir robusta pupeles. Statistiškai 70% pasaulyje pagaminamos kavos yra arabika, daugiausiai Kolumbijoje ir Etiopijoje. Arabika vertinama dėl intensyvaus, saldaus ir subtilaus skonio.
Palyginti su arabika, robusta yra stipresnė, tirštesnė ir kartesnė: joje taip pat yra dvigubai daugiau kofeino. Daugiausiai robutos išauginama Indijoje, kur tarp musonų sezonų pupelėms augti palankus klimatas.
Tik kokybiškai skrudintos kavos pupelės
Tradiciškai kavos skrudinimo lygiai vaizduojami ant kavos pakuočių, perkant kavos pupeles internetu – aprašymuose:
- Silpnas (natūralaus skonio, šviesios pupelės) skrudinimas žymimas nr. 3;
- Vidutinis (pieniško šokolado spalvos, sultingos pupelės) nr. 4;
- Tamsus (sodriai rudos spalvos, kepintos karamelės skonio pupelės) nr. 5.
Kuo stipresnis skrudinimas, tuo labiau pupelės nutolsta nuo natūralaus skonio. Vis dėlto kava tampa vientisesnė ir atsiranda karamelinis poskonis.
Užsakymo Nr. E-00179